Een juridisch probleem in de intrekkingswet Wet raadgevend referendum

Er zit mogelijk een juridisch gat in de intrekkingswet Wet raadgevend referendum. Iets waar iedereen in de haastige paniek om zo snel mogelijk de Wet raadgevend referendum om zeep te helpen overheen heeft gekeken of overheen heeft willen kijken. Nou gebeurt het wel meer dat waar gehakt wordt spaanders vallen, maar het probleem van de intrekkingswet gaat wel leiden tot – kansrijke – rechtszaken. En natuurlijk: het ziet er niet uit – zo wil je dat toch niet. Want zeg nou zelf: als er een wet een referendum verdient is het toch wel die intrekkingswet Wet raadgevend referendum?

Lees hieronder het stuk dat onlangs in het Nederlands Juristenblad verscheen (gebaseerd op het stuk ik op 13 februari inbracht tijdens de ronde tafelconferentie die de Tweede Kamer aan het intrekkingsvoorstel wijdde). Daarin kan je lezen hoe het probleem onder de motorkap in elkaar zit.

Klik: NJB artikel Catch-22 (maart2018)

 

Advertisements

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Een juridisch probleem in de intrekkingswet Wet raadgevend referendum

  1. L.J.M. Bolks says:

    Er zit nog een interessante fout in de intrekkingswet. De intrekkingswet is niet (expliciet) van toepassing verklaard in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, terwijl de Wet raadgevend referendum (WRR) dat wel is.

    Op grond van artikel 2 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (IBES) is de intrekkingswet dan (normaal gesproken) niet van toepassing in Caribisch Nederland. Men zou dus kunnen stellen dat de WRR straks alleen voor Europees Nederland wordt ingetrokken en in Caribisch Nederland blijft voortbestaan. Het intrekken van een wet voor heel Nederland met een Europees-Nederlandse wet lijkt me overigens in strijd met het actus contrarius-beginsel: een wet die op de BES-eilanden van toepassing is, moet ook worden ingetrokken door een wet die op de BES-eilanden van toepassing is.

    Als de WRR in Caribisch Nederland inderdaad blijft voortbestaan, dan krijg je in Nederland een soort Belgische situatie waar oude (federale) wetten die thans deelstaataangelegenheden regelen in de ene deelstaat (nog) bestaan en in de andere deelstaat opgeheven zijn en vervangen door nieuwe deelstaatwetgeving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s