Ontgroenen

umeiseIk weet het niet hoor, met dat ontgroenen. Waarschijnlijk heb ik er niks mee omdat ik zelf nooit door de molen ben geweest. Als je zelf niet ontgroend bent, dan begrijp je het niet, zo heet het. Het zal best. Ik begrijp er de lol niet van, noch de functie. Hoe kan je nou bij wijze van goede ontvangst iemand willen vernederen? Als wij nieuwe buren in de wijk krijgen, gooien we die bij wijze van welkom toch ook geen verwensingen naar het hoofd om ze daarna te dwingen in een badpak of zwembroek voor het oog van de verzamelde wijk op hun knieën door het plantsoen te kruipen?

Vernederen, want daar draait het bij ontgroenen om, heeft nooit zin. ‘Je leert je plek kennen’, hebben ze me ooit uitgelegd, ‘en het schept een band.’ Maar wat voor een band is dat eigenlijk? Dat je van elkaar weet dat een ouderejaars-broeder vol pukkels, vies colbert en met een rooie kop, boven je hoofd de meest vreselijke vuiligheid over je heeft uitgestort. En dat je in de wetenschap dat iemand dat in zich heeft zo met elkaar verder mag. Wat zeg ik: moet.asfcasdvasedVolgens mij word je van ontgroenen alleen maar slechter. Als je toelaat dat je zo wordt behandeld, zul je ander onaanvaardbaar gedrag in de toekomst ook eerder accepteren. Toch? Het verlaagt de drempel. En het brengt al helemaal niet de goeie dingen boven in de lui die het doen. Die jutten elkaar op en het gaat ook nogal eens fout. Goed fout. Dan zijn er gratuite beloften van verenigingen aan het College van bestuur – dat excuusgedoe is verworden tot een soort loze-beloften-ritueel – totdat er in het volgende jaar weer iemand het ziekenhuis in draait in een halve coma nadat ie – met de handen op de rug gebonden – via een gieter vijf liter bier heeft moeten gulpen. Basisscholen en middelbare scholen hebben pestprotocollen, zelfs de politie zit achter structureel treiteren aan, maar ontgroeningsflauwekul en -geweld wordt weg-ge-glimlacht. Traditie, onschuldige eeuwenoude rituelen. Ach, we moeten het allemaal niet zo hoog opnemen.

Wat een onzin.

Kijk, ik kan begrijpen waar het vandaan komt. Honderd jaar geleden was studeren alleen weggelegd voor een kleine elite. De standverschillen tussen die studenten van toen waren aanzienlijk. Er gingen baronnen en graven studeren, maar ook kinderen van gewone (gegoede, dat wel) burgers. Even nivelleren tijdens de introductie in een studentenclub was functioneel. De boodschap: iedere student is hier hetzelfde, we zijn voor zes jaar even allemaal gelijk, had zin. Je had elkaar in die tijd ook echt nodig, omdat het onderwijs op een manier was georganiseerd die het zonder hulp of voorlichting van medestudenten onmogelijk maakte het programma te doorlopen.

fsfsdfsgdsfgdfhdsjsfgjfNu zijn alle aankomende studenten al pre-genivelleeerd. Rangen en standen kennen we niet echt meer en je kunt zelfs als eenling vrij gemakkelijk de studie volgen. Dan kun je toch ook iemand met alle égards ontvangen in je club? En toch gebeurt dat niet. Niet eens vanwege de traditie, denk ik, maar vanwege zoiets als de ‘goodwill’ of beter gezegd de ‘ill will’- cyclus. Ontgroenen werkt een beetje als de goodwill die medisch specialisten betalen aan een specialistenpraktijk in een ziekenhuis. Dat is een grote bom duiten die je kwijt bent om in die praktijk als partner te mogen werken (tussen de 100.000 en 500.000 euro las ik ergens). Als je die som eenmaal hebt betaald, dan wil je natuurlijk dat dat systeem blijft bestaan. Ik vermoed dat bij ontgroenen eenzelfde ijzeren ‘ill will’-cyclus bestaat; als jij je eenmaal hebt laten pesten en treiteren door een stel randidioten en je bent eenmaal toegelaten, dan ga jij natuurlijk niet meer toestaan dat jouw kans om anderen op eenzelfde manier terug te pakken, je wordt afgenomen. En trouwens, of ik het nou wel of niet bij het rechte eind heb met deze laatste inschatting: hou eindelijk eens op met dat kinderachtige en onwaardige gedoe. Niemand wordt tegenwoordig beter van ontgroenen.

untitfdsfasdfasdgled

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ontgroenen

  1. Burman says:

    Haha het zou goed zijn voor de buurt cohesie als er ‘iets’ van een ontgroening is. Dan weet je tenminste wie je buren zijn. Een hele stap in anonieme flatgebouwen…

  2. Pingback: Op de drempel van de toekomst | Wim Voermans – Stukjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.